Kako pripremiti dijete za polazak u jaslice – vrtić

Polazak u jaslice-vrtić vrlo je značajna promjena za dijete i svi mi odrasli moramo mu pomoći da što bezbolnije prebrodi odvajanje od roditelja i adaptaciju na novu sredinu i osobe. Ovih nekoliko nadamo se korisnih savjeta i uputa namijenjeno je roditeljima čija djeca prvi puta kreću u jaslice-vrtić. Želja nam je da svojim iskustvom pomognemo roditeljima i djeci u prevladavanju prvih koraka te da zajednički pridonesemo što veselijem i sretnijem boravku djece u našem vrtiću.
U samom početku, važno je ne mijenjati djetetove navike, npr. ne ga pod svaku cijenu (zato što ide u vrtić) odvikavati od pelena (svako dijete ima svoje vrijeme), ako Vaše dijete ima flašicu, dudicu ili neki njemu dragi predmet ili igračku koji nosi uvijek s sobom nema razloga da to ne donese u jaslice – vrtić. Važno je da se s djetetom (na način primjeren dobi) priča pozitivno o vrtiću, igri, igračkama koje ga tamo čekaju kao i prijateljima koje će tamo upoznati. Odlazak u šetnju u blizinu vrtića ili u vrtićko dvorište može pozitivno utjecati na cjelokupnu pripremu oko polaska u vrtić.

 

Zašto je važan pravilan postupak u periodu adaptacije

To je period u kojem se Vaše dijete po prvi puta odvaja od Vas, susreće nepoznate osobe i ulazi u nepoznatu sredinu. Puno je razloga za njegovu nesigurnost. Mi odrasli odgojitelji i roditelji moramo nastojati da naši prvi kontakti u vrtiću budu ispunjeni pažnjom, toplinom i međusobnim uvažavanjem, jer to kod djeteta potiće osjećaj sigurnosti i povjerenja u nove osobe. I kao što se svaki odgojitelj educira za taj zahtjevan period adaptacije djece, a u tome im pomaže i aktivno sudjeluje cijeli stručni tim, tako i vi roditelji trebate aktivno učestvovati u tom periodu.

Kako opremiti dijete za jaslice – vrtić

Za boravak u jaslicama-vrtiću za svoje dijete odaberite dovoljno veliku i prostranu odjeću izrađenu od prirodnih materjala (flanel, pamuk). Odjeća treba da je lako periva i da je ima dovoljno (važno kod odvikavanja pelena ili nezgoda). Vaše dijete u odjeći za jaslice-vrtić treba se osjećati ugodno i slobodno i da mu ona ne predstavlja problem. Odjeću s raznim zatvaračima, gumbima, vezicama, uske majce i hlače treba ostaviti za neku drugu priliku, a za vrtić odabrati odjeću koje će vaše dijete moći lagano skinuti i odjenuti (važno kod izlaska u šetnju, kod korištenja WC, popodnevnog odmora). O njegovoj odjeći treba voditi posebnu brigu i uvijek u ormariću treba biti rezervna robica za slučaj potrebe. Još je ovdje važno napomenuti da dijete treba odijevati prema realnoj temperaturi i vremenskim uvjetima, a ne prema kalendaru. Slojevito odijevanje (nekoliko tanjih majica umjesto jedne debele) također je potrebno, jer na taj način možemo omogučiti djetetu da skine suvišnu ili odjene potrebnu odjeću.
Posebnu pozornost treba obratiti i obući. Djetetovo stopalo u neadekvatnoj obući izloženo je nepotrebnim opterećenjima koja kasnije mogu dovesti i do nepoželjnih posljedica (prije svega razne deformacije stopala i sl.). Obuća se mora prilagođavati rastu noge, a isto tako mora biti praktična za skidanje i obuvanje (papuče i tenisice na čičak ili zatvarač). Prihvaćanjem ovih nekoliko savjeta glede nužne opreme pomoći ćete svome djetetu u savladavanju određenih zahtjeva koji će se pred njega postavljati, a isto tako učiniti i prvi korak u prevenciji određenih nepoželjnih sitacija i bolesti.


© 2024 Vrtić Sunce. Sva prava pridržana.