CAP program

Program prevencije zlostavljanja djece (CAP)

CAP (Child Assault Prevention) program je jedan od najučinkovitijih programa primarne prevencije zlostavljanja djece. Polazi od stava da je znanje najučinkovitiji oblik borbe protiv zlostavljanja djece. Program se temelji na tome da se djecu poučava o stvarnostima napada, što mogu učiniti ako se nađu u opasnoj situaciji ili kome se mogu povjeriti.
CAP program
-poučava djecu njihovim elementarnim pravima da budu sigurna, jaka i slobodna;
-informira ih o tome kako prepoznati opasne situacije i poučava strategijama kojima će povećati svoju sigurnost i na taj način smanjuje njihovu ranjivost koja proizlazi iz:
  • nedostatka informacija o mogućim opasnostima i što mogu učiniti da se zaštite
  • njihove bespomoćnosti i nesamostalnosti te ovisnosti o odraslima
  • izoliranosti od izvora podrške i pomoći
 
Uobičajeno upozoravanje djece o tome što ne smiju činiti i kojih se mjesta moraju kloniti, te sudsko gonjenje počinitelja, premda potrebno, ipak ne predstavlja istinsku prevenciju jer ih ne čini niti sigurnijom niti manje ranjivom. Primjerice, ne štiti ih od zlostavljača koji su im poznati!
CAP program poučava djecu efikasnim prevencijskim strategijama koje počivaju na dječjim sposobnostima a ne na ograničavanju tih sposobnosti. Djeca moraju znati koje stvari mogu učiniti ako se nađu u opasnoj situaciji i s kim o tome mogu razgovarati.
Ove ped.godine CAP program provodit će u našem vrtiću  posebno educiran tim ( tri odgojiteljice i pedagoginja). Program ćemo realizirati u svibnju s djecom u godini pred polazak u školu (6-7g.)

Radionice za djecu
Djecu se poučava njihovim pravima, uči ih se da prepoznaju opasne situacije i poučava ih se na koje načine mogu povećati svoju sigurnost i zadržati svoja prava. Radionica započinje razgovorom o tri osnovna prava svakog djeteta: da bude sigurno, jako i slobodno. Primarni voditelj razgovara s djecom i uvodi ih u temu. Ostala dva člana tima nakon toga igraju uloge.
Prorađuju se sljedeće situacije:
1. dijete protiv djeteta
2. odrasli stranac protiv djeteta
3. poznata odrasla osoba protiv djeteta
Radionice se održavaju u tri uzastopna dana u trajanju od 30 do 40 minuta.

 
 
Što se djecu konkretno uči?
Da jasno i glasno kažu NE onome tko ih pokušava ugroziti
Da u opasnosti pobjegnu na najbliže sigurno mjesto

Link na publikacije za roditelje: 

https://urkpk.org/wp-content/uploads/2020/04/Kako-pomo%C4%87i-djeci-da-budu-sigurna-jaka-i-slobodna-vodi%C4%8D-za-roditelje.pdf
https://urkpk.org/wp-content/uploads/2020/04/Kako-pou%C4%8Davati-djecu-o-prevenciji-zlostavljanja-vodi%C4%8D-za-roditelje.pdf


© 2024 Vrtić Sunce. Sva prava pridržana.